Soita 0500 635 622 ark. 8 - 14

Kosteusvaurio - oireet ja korjaus

Kosteusvaurio on aina vakava ongelma, sillä pahimmillaan se johtaa homeen syntymiseen sisätiloihin ja sitä kautta silmien kirvelyyn, ylähengitysoireisiin, nenän tukkoisuuteen, iho-oireisiin, päänsärkyyn sekä muihin poikkeaviin ärsytysoireiluihin tai flunssankaltaiseen jatkuvaan yleisoireluun.

Siksi kosteusvaurio on syytä paikantaa ja korjata mahdollisimman nopeasti.

Pahimmassa tapauksessa jo alle vuoden oleskelu kosteusvaurion kokeneessa rakennuksessa riittää pysyvän, mahdollisesti jopa vakavan altistumisen syntymiseen. Kosteusvaurioituneelle rakennukselle tyypillistä on maakellarimainen, hieman imelä ja tunkkainen haju – se on aina selvä merkki rakennuksessa piilevästä home- ja kosteusvauriosta.

Hajua ei kuitenkaan aina välttämättä ole, jolloin kosteusvaurion toteamiseen tarvitaan tarkempia tutkimuksia ammattilaisen tekemänä.

Kosteusvaurio
kylpyhuoneessa

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa on eräs tavanomaisimmista ongelmista rakennuksissa. Huonosti hoidettu kylpyhuoneremontti tai pettänyt vedeneristys saattaa johtaa kosteusvaurion syntymiseen nopeastikin. Useimmiten kosteusvaurio piilee seinän sisäosissa tai lattiarakenteissa, jolloin pintaosista ei ole havaittavissa varoitusmerkkejä ongelmasta.

Sen sijaan rakenteen pintaan kehittyvät tummat homepilkut saattavat merkitä sisällä olevasta kosteus- ja homevauriosta. Pääsääntöisesti homepilkkuja on pesu- tai kylpyhuoneen laattasaumoissa, eikä niistä normaalisti ole haittaa tilojen käyttäjille tai rakenteille. Mutta mikäli homepilkkuja on vaikkapa pesu- tai kylpyhuoneen vastaisen huoneen seinällä, kosteusvaurioiden syyn selvitys on aloitettava välittömästi. Kosteusvaurio kylpyhuoneessa on kuitenkin helpointa selvittää alan ammattilaisen toimesta, jolloin mitään ei jää epäilyksen varaan.

Kosteusvaurion
korjaus

Kosteusvaurion korjaus tähtää aina vaurion aiheuttajan täydelliseen poistamiseen rakenteista ja siten myös kiinteistöstä. Kosteusvaurion korjaaminen vaatii kuitenkin tarkkaa ammattiosaamista, sillä etenkin 1990- ja 2000-luvuilla niitä tehtiin turhan heppoisalla osaamisella keskittyen vain kastuneiden materiaalien pinnan kuivaamiseen tai vaihtoehtoisesti osittaiseen uusimiseen sen sijaan, että vaurioituneet alueet olisi täysin poistettu ja uusittu.

Kosteusvaurion korjaus on syytä tehdä kerralla oikein, ettei samaa ongelmakohtaa jouduttaisi korjaamaan useaan kertaan tulevien vuosien aikana. Siksi kosteusvaurion korjaaminen onkin syytä jättää osaavan ja riittävällä tietotaidolla varustetun asiantuntijan tehtäväksi.

Jyväskylässä ja Keski-Suomen alueella kosteusvauriot selvittää ja kartoittaa Pentti Janhonen Oy – ota yhteyttä ja kysy lisää palveluistamme!

Ota yhteyttä